Pages Menu
Categories Menu

Specyfik Maca

Każdy z nas usłyszał o macy. Jest to posiłek, jaki spożywają Żydzi podczas jednego ze swoich najważniejszych świąt. W tym niedługim wpisie przyjrzymy się rzeczonemu produktowi.
maca jest zwykłym ludowym chlebem, jaki jest spożywany w czasie święta paschy. Izraelici jedzą go w nawiązaniu do wypieku spożywanego przez ich protoplastów w czasach okupacji egipskiej.
Jak wyrabia się macę? Niesłychanie łatwo, używa się celowo przygotowanej do tego zamiaru mąki i nie stosuje się z zakwasu. Żydowskie prawo święte zabrania jego trzymania w lokalu mieszkalnym w trakcie paschy. Pszenną mąkę trzeba zmieszać z wodą, a następnie wypiekać około osiemnastu do dwudziestu minut. Z reguły modeluje się płaskie placki, których postać jest owalna, bądź w kształcie kwadratu.

W aktualnych zmechanizowanych czasach maca jest coraz częściej tworzona w sposób maszynowy, co nie powinno nikogo dziwić.
Idzie podać jako nowinkę, że aż do połowy wieku 20 na wschodzie starego kontynentu dominował pewien mit. Mówił on mianowicie, iż uświęcony żydowski chlebek musi mieć krew zgładzonych niemowląt. Pochodzi prawdopodobnie z zachodnich obszarów Europy. Jest to bezsprzecznie absolutna nieprawda, ponieważ krew jest dla pobożnych Żydów niekoszerna w dowolnej formie. Niestety, skutkiem rozpowszechnienia tego mitu było rozpowszechnienie się antysemityzmu podczas drugiej wojny ogólnoświatowej.
Mam nadzieję, że zaciekawiłem czytelników problematyką rytualnie spożywanego przez starotestamentowych chleba. Jest on nadzwyczaj smaczny i jadam go stosunkowo częstona śniadanie. Polecam go spróbować każdemu, gdyż bardzo istotne jest według mnie zgłębianie egzotycznych kuchni.